Faktai apie žvakes, kurių nežinojote.

blog_img1

Tūkstančius metų žvakės buvo naudojamos įvairių ritualų ir ceremonijų metu, jos suteikdavo šviesą, šilumą ir padėdavo sukurti ramesnę bei jaukesnę aplinką. Nors žvakės mena labai senus laikus, iki šiol jos beveik nepasikeitė. Be to, jos taip pat ir šiomis dienomis yra naudojamos panašiems tikslams. Keletas įdomių faktų apie žvakes, kurių jūs galbūt iki šiol dar nebuvote girdėję.

Tikriausiai iki šiol žvakes deginote neteisingai

Pirmą kartą uždegus žvakę, turėtumėte leisti jai degti pakankamai ilgai, kad visas viršutinis žvakės vaško sluoksnis taptų skystas. Tam gali prireikti keleto valandų, atsižvelgiant į tai, kokio dydžio yra žvakė. To nepadarius, žvakė gali degti netolygiai ir tuneliu (kuomet lydosi tik vaškas, esantis šalia žvakės dagties, paliekant kieto vaško žiedą išorinėje žvakės sienelėje).

Jei žvakė pradėjo degti tuneliu, ją vis dar galima „išgelbėti

Su folija uždenkite indo, kuriame dega žvakė, viršų. Tuomet išpjaukite skylę folijos centre – vietoje, kurioje bus žvakės liepsna. Tai paskatins kietesnį išorinį žvakės vaško sluoksnį suminkštėti ir tolygiai lydytis. Turėtumėte leisti žvakei tokiu būdu degti bent keletą valandų, pasirūpinant, kad visas viršutinis žvakės sluoksnis taptų skystas.

Degant žvakei neturėtų atsirasti dūmų

Jei degant žvakei atsiranda dūmų, turbūt jūs laiką leidžiate su netinkamais žmonėmis, todėl turėtumėte pergalvoti savo gyvenimo prioritetus! Žinoma, tai yra tik prietaras ir jo vertinti rimtai tikrai nevertėtų. Iš tikrųjų, jei atsirado dūmų, tikriausiai jūsų žvakės dagtis yra pernelyg ilga. Užgesinkite ugnį, luktelėkite, kol dagtis atvės ir sutrumpinkite dagtį iki apytiksliai 6 mm.

Žvakės šaldymas neprailgins jos „tarnavimo“ laiko

Sklando daugybė mitų apie tai, kad prieš uždegant žvakę ją pašaldžius – ji degs kur kas ilgiau. Tačiau nors tokia žvakė gali degti lėčiau nei ta, kuri yra kambario temperatūros, toks efektas ilgai nesitęs – tik iki tol, kol žvakės temperatūra susilygins su kambario temperatūra. Be to, kai kurie teigia, kad vaško šaldymas iš tikrųjų suskaldo ir pažeidžia žvakę. Todėl nepaisant to, kad žvakės šaldymas galėtų suteikti keletą papildomų degimo minučių, tikriausiai, jog to daryti nėra verta.

Niekuomet neturėtumėte žvakės užpūsti

Žvakės užpūtimas sukelia daug suodžių ir dūmų. Be to, tai padidina tikimybę, kad skysto karšto vaško lašeliai pateks ant aplinkinių paviršių ar netgi į akis. Vietoje to, geriausias būdas užgesinti degančią žvakę yra pasitelkti žvakės gaubtelį, kurio dėka žvakė nebegauna deguonies. Arba jūs galite pasitelkti ką nors nedegaus, kad žvakės dagtį įmerktumėte į skystą karštą vašką ir iš karto vėl ją ištiesintumėte. Vaškas apsaugos dagtį nuo sutrupėjimo, kai ji bus atvėsusi.

 

Ne visos žvakės degdamos laša

Yra kelios žvakių rūšys, kurios degdamos nelaša. Vienu atveju, žvakė gali būti pagaminta naudojant storesnę dagtį, kuri absorbuoja skystą vašką. Kitu atveju, žvakė gali būti plona ir pagaminta iš minkšto vaško, kuris vėliau yra merkiamas į tvirtesnį vašką, degantį aukštoje temperatūroje (tačiau net ir tokios žvakės gali lašėti, pvz., jei dagtis yra pernelyg ilga). Todėl, jei jūs norite gotikinio tipo lašančios žvakės, būtų geriausia ieškoti žvakių, kurių dagtis yra labai plona, arba tokių žvakių, kurios yra išskirtinai sukurtos degant lašėti.

Žvakės liepsna ne visuomet „žiūri“ į viršų

Įprastinėmis sąlygomis, žvakės liepsna visuomet „žiūri“ į viršų, kadangi liepsna sušildo šalia esantį orą, kuris kyla į viršų ir yra pakeičiamas šaltesniu oru. Šis nuolatinis ciklas suformuoja lašo formos žvakės liepsną. Esant mikrogravitacijos sąlygoms, NASA mokslininkai išsiaiškino, kad žvakės liepsna bus sferinė. Taip yra todėl, kad kosmose nėra gravitacijos. O tai reiškia, kad sunkesnės ir šaltesnės dujos nėra „traukiamos“ žemyn ir nėra sukuriamas jau minėtas mums įprastas degimo ciklas.

Kvepiančios žvakės ir vakarienė yra tinkama kombinacija tik tuomet, jei žinote, ką darote

Skonis, kurį mes jaučiame valgydami maistą, yra mūsų skonio ir kvapo receptorių derinys. Tai reiškia, kad kvepiančios dekoratyvinės žvakės namams, kurias naudojate vakarieniaudami, turi įtakos ir maisto skoniui. Todėl galvojant apie tokius sprendimus, visuomet reikėtų pasirinkti tinkamas dekoratyvines žvakes, atsižvelgiant į jų kvapą. Šiandien taip pat galima įsigyti kvepiančių dekoratyvinių žvakių, kurios yra pritaikytos „unikaliai kulinarinei patirčiai“, kuomet yra ragaujami įvairūs gurmė patiekalai, jaučiamą skonį sustiprinant degančių žvakių kvapo pagalba.

Žvakių deginimas ant torto yra iš Senovės Graikijos atkeliavusi tradicija

Senovės graikai gamindavo tortus, dekoruotus žvakėmis – tai simbolizavo skaistų spindintį mėnulį. Jie būdavo naudojami medžioklės ir mėnulio deivės Artemidės šventykloje. Tačiau tik nuo XVIII a., kai pradėtos rengti „kinderfesten“ vaikų gimtadienių šventės, žvakės ant tortų imtos naudoti kaip priemonė, padedanti įprasminti kiekvienus prabėgančius metus – lygiai taip pat, kaip ir šiomis dienomis.